De geisercontroleur

geisergeiserEen paar jaar terug sprak ik met de geisercontroleur. Het moet voor 2009 geweest zijn, want ik had toen nog een geiser. Inmiddels heeft de hele flat een HRketel van de woningbouw.
De geisercontroleur was van Feenstra. Feenstra was dan weer van de NUON, dat was ooit gemeentelijk, of supraregionaal. Maar met de privatisering was de NUON verkocht aan een particulier, iets Scandinavisch, Vattenfall of zoiets.
De arme man had medelijden met mij dat ik in zo’n kippenhok moest wonen. Ik zei nog dat het niet gaf, want ik was ook maar een kip. Een kip heeft in haar eentje ook niet veel ruimte nodig. Hoeveel betaalde ik daar dan voor? Nou zeg ik naar waarheid, alles bij elkaar zo’n 400 euro. Toen rolde hij met zijn ogen.
Hij woonde in een koopwoning in Almere. Hij had een hypotheek van iets meer dan 2000 euro. Hij kon nauwelijks rondkomen en zijn vrouw dreigde haar baan kwijt te raken. Zij werkte in de zorg in een bejaardentehuis. Dat zorgbedrijf ging samen met een ander zorgbedrijf en daardoor hadden ze veel minder mensen nodig. Er werden een heleboel mensen ontslagen en voor alle mensen die werden ontslagen, waaronder waarschijnlijk ook zijn vrouw, kwamen andere mensen terug die voor veel minder geld hetzelfde werk deden. En dan ook nog eens slecht. Met een stopwatch werd er bijgehouden hoeveel tijd er mocht naar mevrouw in kamer tien.
Als zijn vrouw haar baan zou kwijtraken, konden ze de hypotheek zeker niet meer betalen. Hoe zou het nu zijn met die geisercontroleur die zo’n medelijden had met mij in mijn kippenhok. Ik kan het wel raden. Naast die vrouw raakte ook de geisercontroleur zelf zijn baan kwijt. Er zijn nergens meer geisers. En geisers die er niet zijn, hoeven ook niet gecontroleerd te worden. Dat is een publiek geheim.

Ze moesten verhuizen, kleiner gaan wonen, in een flatje ook in Almere want daar zaten de kinderen op school. Ze zitten met zijn allen in de bijstand en moeten voortdurend kromliggen om nog te betalen voor de restschuld van het huis, dat ze tegen een veel lagere prijs hebben moeten verkopen. Misschien zijn ze zelfs gescheiden en is zijn ex nog steeds werkzaam in de zorg, maar dan tegen een veel lager loon. Misschien woont de geisercontroleur nu samen met een vrouw uit de Filippijnen, die ook in de zorg werkt. Zelf zit hij dan waarschijnlijk werkloos thuis, want hij heeft zijn hele leven niets anders gedaan dan geisers controleren en wat kun je dan nog doen? Hoe moet je je omscholen als je nog steeds bezig bent met het geld inlossen van de koopwoning die je allang niet meer hebt?

De man is ooit uit Amsterdam weggegaan omdat er veel te veel allochtonen woonden. Daar wilde hij zijn kinderen niet tussen op school hebben. Want zwarte scholen staan erom bekend dat ze heel slecht zijn en zijn kinderen moeten het toch beter doen dan hij. Eerst stemde hij VVD, want de hypotheekrenteaftrek moest niet worden afgeschaft. Dan kon hij zijn koopwoning niet betalen. Nu stemt hij PVV. Want dit land is naar de klote, denkt hij. Zijn Filippijnse vrouw wordt op straat uitgescholden en dat is allemaal de schuld van de allochtonen die het in zijn ogen verpesten voor zijn vrouw.

Hoe had het anders moeten gaan? De mensen van de bank hadden hem niet die dure hypotheek moeten aansmeren. Met een huurwoning had hij ook al die problemen niet gehad. Maar hij wilde het ook zelf? De schuldsanering had niet moeten worden afgeschaft. Maar hij heeft zelf op de partijen gestemd die de schuldsanering hebben afgeschaft. Je kon het van tevoren zien misgaan. Maar wat kan je er nu nog
aan doen?

Translate »
×
%d bloggers liken dit: