Bloemetjesdag en Boormachinedag

DSCF9529Gedenkt uw vader en eert uw moeder. Want uw vader is namelijk de hort op en al eeuwen onvindbaar en uw moeder is het ultieme slachtoffer dat zichzelf zo geknecht heeft dat zij uw leven mogelijk heeft gemaakt. Opdat u maar snel zelf moge verdwijnen van uw kroost danwel u nederig knechten om alle rotzooi op te ruimen. 

Het zal ooit wel een logica bevat hebben. Maar wat nou als je je vader helemaal niet wil gedenken. Of kunt gedenken, bijvoorbeeld omdat je niet weet wie je vader is of omdat je uit een reageerbuis bent verwekt? Van vaderdag is het al haast vanzelfsprekend dat het pijn kan doen, voor iedereen met een ongedenkwaardige vader. Moet je iemand gedenken die je op ongezette tijden hardhandig met de hoofd tegen de muur aan slaat? Moet je denken aan iemand als hij je hoofd onderdompelt in een bad vol water? Die vaders zijn er, en de meeste mensen hebben dat nu wel geaccepteerd. Vaderdag is niet voor iedereen een fijne dag.

Eert uw moeder, staat nog steeds hoog in het vaandel. Zijn er oneervolle moeders? Een hele hoop mensen hebben zelf een moeder waar ze veel van houden en kunnen zich niet voorstellen dat er oneerbare moeders zijn. Het is ook van die kant dat het geluid, “zij heeft je 9 maanden gedragen”, komt. Die negen maanden waar ze misschien zelf ook niet om gevraagd heeft, praat dat dan alles goed?

Denk bijvoorbeeld aan adoptiekinderen die weten te vondeling te zijn gelegd. Wat moeten we hun vertellen? “Het zal wel een goede reden gehad hebben.”? Nou, dat mag je dan wel hopen. Moet je dat eren? Moet je het eren als je moeder je als baby van de trap heeft gegooid uit nalatigheid? Als ze je als jong kind geen eten of drinken geeft? Als ze je eigenlijk had willen aborteren? Als ze de politie niet belt, wanneer je in een levensbedreigende situatie zit?

Zoals dat er mensen zijn die niet kunnen of liever niet aan hun vader willen denken, zo zijn er mensen die hun moeder niet willen of kunnen eren. Dan is vaderdag en moederdag erg confronterend. De wereld is zo veranderd dat het traditionele beeld pijn doet voor iedereen die er buiten zijn schuld niet aan kan voldoen. Het is een paar schoenen die ooit gepast heeft en nu aan alle kanten schuurt en lekt. Moeten we daarop rond blijven lopen?

Terwijl dat helemaal niet hoeft. Pasen is al veranderd in het nationale eierzoek en eierbeschilderfeest. Tweede Pinksterdag is al de facto een loop eens een rondje over de meubelboulevarddag. Het is dan ook tijd om de ouderdagen te reduceren tot wat er van hoort over te blijven. Geef eens een bloemetje aan iemand die het écht verdient dag. En Geef eens een boormachine aan iemand waar je graag aan terugdenkt dag.

Translate »
×
%d bloggers liken dit: