50 miljoen en nieuw bestuur voor AMS instituut duurzame stad

DSCF9446
Wethouder Choho laat de dagvoorzitter weten op de fiets te zijn gekomen van de Stopera naar het Tropenmuseum.

 

Wat aanvankelijk slaapverwekkend leek te worden, werd een bijzonder opmerkelijk dagje met een vreemde nasmaak. Tijdens een presentatie in een warm zaaltje waarbij we ongelooflijk lang moesten staan, kregen we de ene sheet na de andere sheet te zien met een goed en overtuigend verhaal over wat het AMS het afgelopen jaar gedaan had. Het was nog net geen marteling.
Weinig mensen letten op. Als je zo lang staat moet je flink met de benen aan het schudden tegen de spataderen. En het was warm! We baadden in het zweet. Ik kon maar weinig mooie foto’s maken want de belichting was zo slecht. Het gekke was, dat er ondertussen 2 hele mooie zaaltjes waren ingericht, waar we allemaal prima hadden kunnen zitten. Hoezo moesten we dan in de garderobe staan?

Na een vlotte opening van de dagvoorzitter kwam de ad interim directrice Renée Hoogendoorn aan het woord.  Ook nog steeds in de vestibule. In de gang. Tussen de kapstokken. Het was duidelijk dat de bestuurster een ambitieus plan had ontvouwd voor de toekomst. Veel managementtaal, maar je zag wel af dat er veel werk in was gestoken om een programma voor 2020 op de rails te zetten. Een duurzame metropool bestond uit drie pijlers: de circulaire stad, de vitale stad en de aangesloten stad. Met de diverse stakeholders zouden ze om de tafel gaan. Verder hoopte ze dat Jesse Klaver de nieuwe burgemeester werd in 2025. Die was toch van Groen Links?

Toen kwam de wethouder Choho van D66 aan het woord. Ook weer, in de vestibule, tussen de kapstokken. De opwarming van de aarde werd steeds accuter. Mijn jurk was meer een aanrechtdoekje. De zweetdruppels rolden ook van het hoofd van meneer de wethouder. Choho liet weten duurzaamheid erg belangrijk te vinden. Hij was van de haalbare doelstellingen. En daarom had hij de grens bij 2020 gelegd, want dat was haalbaar. Daarop hoorden we dat wethouder Abdeluheb Choho het AMS Instituut beloonde met maar liefst 50 miljoen.

Ze geven duidelijk aan te hopen dat niet D66 maar GroenLinks burgemeester wordt. En toch geeft wethouder Duurzaamheid zomaar hup 50 miljoen aan deze mevrouw. Ik zelf krijg persoonlijk nooit 50 miljoen, ook niet uitgesmeerd over 5 jaar. Terwijl ik het ook best over 50 jaar wil uitsmeren. Je zou dus denken, dat ze iets goed doen bij het AMS. Terecht, voor zo’n goed verhaal dat mevrouw Hoogendoorn hield. Opmerkelijk dat Hoogendoorn dan toch liever een Groen Links burgemeester zou willen. Aan het einde van zijn speech reageerde wethouder Choho dan ook duidelijk in zijn kont gebeten over de opmerking dat Jesse Klaver burgemeester van Amsterdam zou worden. Hij gunde Jesse Klaver “ambitieuzere doelen”.

Zo lang staan. Het was ongelooflijk. Zo kan je als schrijvende pers ook geen aantekeningen maken. Maar de bedoeling was wel duidelijk.  Het was duidelijk dat wij geen aantekeningen moesten maken. Alle pottekijkers moesten op het moment dat het erom ging spannen, zo veel mogelijk al gedesillusioneerd de zaal verlaten hebben.

De dagvoorzitter, die al eerder had laten weten dat hij de “baas” was van de dag, en ons dus ook zo liet staan; vroeg aan Renée of ze nog één kritische noot wilde maken in de richting van D66 wethouder Abdeluheb Choho. Ze stelde zich professioneel op en deed daar niet aan mee, ook al moest ze wel af en toe slikken.

Toen mochten alle wetenschappers eindelijk hun praatje doen maar al veel publiek was doodvermoeid eerder weggegaan. Ze moesten hele lezingen over hun duurzame projecten beperken van de dagvoorzitter tot 5 minuten.
Het waren steeds leerzame 5 minuten, daar niet van. Samen met wethouder Choho tekent Hoogendoorn dan een contract voor 50 miljoen naar het AMS Instituut. Helemaal op het einde blijkt Hoogendoorn te vertrekken, zonder opgaaf van redenen. En het nieuwe bestuur dan? Heeft die nog een mening over de toekomst?

In aanwezigheid van een heleboel wetenschappers wordt er zo 50 miljoen van belastingcenten die bedoeld zijn voor de Amsterdammers, gegeven aan een nieuw onbewezen bestuur terwijl de ad interim zo’n goed werk heeft verricht? Waarom zegt niemand iets? Als ze zo goed is waarom mag ze dan haar karwei niet afmaken? De presentator sneert nog even dat ze zich met hem probeert te bemoeien. En dat ze dat toch wel is, een bemoeial.

Hoezo een bemoeial?  Is ze een bemoeial omdat ze het naadje van de kous wil weten en de dagvoorzitter in het team van de vriendjes zit, die de 50 miljoen liever onder elkaar verdelen? Al die bakfietsouders die op D66 hebben gestemd en een duurzame wereld willen, die krijgen voor dat geld 2 hele duurzame directeuren die al van tevoren beloven met zijn tweeën minder te doen dan de ad interim directeur.
Het ergste is dat dit gebeurt voor de ogen van tout wetenschappelijk Nederland. Wel 50 miljoen, in tijden van economische crisis. Terwijl de mensen in mijn straat na betalen van de huur nog maar 100 euro per maand over hebben voor alle andere kosten. Als er een nieuw bestuur komt, waarom komt die dan niet een verhaal houden over wat ze gaan doen met de toekomst? Want zij gaan in de toekomst die 50 miljoen beheren.

Onder de vlag van duurzaamheid laat je een echt betrokken bestuurster een duurzaam praatje houden. Vervolgens laat je een dagvoorzitter suggereren dat ze maar een bemoeial is. Je nodigt een bijeenkomst uit waarin je haar een hoop geld geeft voor een goed karwei. Dan is alles getekend, geef je haar een beleefde schop onder haar kont met een mooi bloemetje. En daarna installeer je je vriendjes directeuren, die de hele dag niks doen?

DSCF9475Maar dat weten we nog niet. De nieuwe directeur, heeft nog niet veel gezegd. Hij heeft zijn plannen voor de toekomst niet ontvouwd. Het enige dat hij heeft gedaan is lovende woorden spreken over Renée Hoogendoorn.

De toekomst zal het leren maar ik heb liever dat de toekomst dat helemaal niet leert. Ik heb liever dat de toekomst me leert dat ere wie ere toekomt en dat die onbekende mensen laten zien waarom zij de 50 miljoen verdienen en de goede mensen blijven zitten.

Geld dat is opgehaald voor ons gewone Amsterdammers, moet worden gebruikt voor zonnepanelen op de daken van de flats. Niet voor een zoveelste stille directeur. Of twee. Een zonnepaneel kost duizend euro. Het is maar dat u het weet. Hoeveel gaan deze directeuren verdienen? Hoeveel adviesbureaus gaan ze nog nodig hebben?

DSCF9460Hulde voor Renée Hoogendoorn en haar team. Ze heeft in slechts een jaar tijd een goed functionerend team neergezet, een site en een instituut en een programma uit de grond getimmerd partnerships gezocht, contacten gelegd, projecten gelanceerd en zo 50 miljoen binnen gehaald. Ze heeft daadwerkelijk iets gedaan. Met haar handen gewerkt in plaats van met haar ellebogen. Ik hoop dat het nieuwe bestuur dat ook doet.

Translate »
×
%d bloggers liken dit: