Een echte man is vies, lui en grof

watjezietbenjezelfEchte mannen zijn grof, ruw, lomp en vies. Dat mag want dat is stoer. Je baard laten staan, dat is omdat je je geen zin hebt om te scheren en omdat het veel geld en tijd kost, kortom uit luiheid en gierigheid. En zeer lomp naar degene die je ooit zou willen zoenen, maar dat interesseert je geen biet. Omdat dat alleen maar slechte eigenschappen zijn, noem je dat stoer. Om te laten zien hoe stoer je bent, loop je dan zo trots rond als een pauw. Zo kunnen we dan zien dat echte mannen de baas zijn. De eindbaas. Waarom? Omdat ze zo grof, ruw lomp en vies zijn. En lui. En een lange baard hebben.

Grauwl

Mij lijkt dit ideaal. Hoezo dan, je bent toch een vrouw. Je wilt er toch niet getrouwd mee zijn? Absoluut niet, nee. Ik wil geen man met een baard hebben. Ik wil een man met een baard zijn. Hoera. Me nooit meer douchen, iedereen maar uitschelden, als ze mij in de weg staan. Heer-lijk.  Ik kan dat toch ook? Parasiteren op de rest om mijn verslavingen aan whisky en sigaren te bekostigen. Het milieu belasten met mijn grote diesel zonder me te bekommeren om schuldgevoel, mijn naasten of enigszins iets anders ingegeven door sociale inhibitie. Me laten betalen voor niets doen. Opscheppen. Zonder enige vorm van schuldgevoel baantjes doorspelen aan mijn gappies en alle dagen rauwe biefstuk.

Dat is precies wat ik nodig heb. Sociale inhibitie, dat is precies waar het mis gaat. Alles wat in mijn leven misgaat, dat komt vast omdat ik nog meer rauwe biefstuk moet kauwen, meer mijn baard moet laten staan en meer met een lage stem praten. Weg met dat schuldgevoel, rekening houden met elkaar en gezond en verzorgd doen. Zoals een echte man. Grauwl.

Echt okselhaar

Ik dacht lang zo. En feministen van  in de jaren ’70 hebben dat denk ik ook lang gedacht. Ze gingen daarin nog verder dan ik ooit zou doen… en scheerden zelfs hun oksels niet meer, zodat ze toch ook een soort van surrogaatbaard hadden. Helaas trapt daar niemand in. Zowel mannen als vrouwen vinden dat collectief vies. Zelfs als je trots doet, over dit niet-scheren, wordt het oksels-niet-scheren niet gewaardeerd. Vrouwen die hun oksels niet scheren worden niet stoer gevonden en als echte vrouw gekwalificeerd. Zélfs, als je daarbij sigaren rookt en met een enorm trotse gorillahouding paradeert, dat je zo vreselijk stoer bent, nu je je niet wast of verzorgt. Als je je snor niet scheert, ben je als vrouw al helemaal het mikpunt van spot.

Je verliest dan de waardering van al die inferieure manschepsels, maar ook van andere vrouwtjes en al helemaal van de macho mannen met vieze baard. Die laatste soort, die zelf toch enig begrip zouden moeten kunnen opbrengen voor luiheid, gierigheid en lompheid, is zelf op zoek naar minderwaardige miezerschepsels die ze fijn kunnen misbruiken. Een stoere vrouw is toch altijd vooral een zielige vrouw, een mislukt manwijf, met een stumper als echtgenoot, voor zover ze niet volledig alleen is voor de rest van haar leven.

De enige reden waarom je met al die lompe hufterigheid weg kan komen was nou net, omdat je “echte man” was. Omdat je man bent, mag je ineens lui, onaardig, vrekkig, vies, ongegeneerd zijn en schuldeloos parasiteren. “Het is een wrede wereld”, zeg je dan, als iemand zich beklaagt over deze dubbele moraal. Dog eat dog.

Grauwl.

Ideale leven

Dat ideale leven van ongegeneerd onverzorgd zijn zonder dat dit enige consequentie heeft, dat bereik je als vrouw dus nooit. Zo is er al met al weinig te bereiken in het leven van een lompe, gierige en luie vrouw. Om überhaupt gehoord te worden door je collega lomperiken moet je minimaal mooi zijn en daar ben je toch echt te lui en te gierig voor. Toch is het alleszins beter om je oksels niet te scheren en de rest van je leven alleen te blijven, dan om de carriere stoeipoes te gaan uithangen die alle mannen verleidt, maar alleen de leukste blieft en bovendien ook nog intelligent en de baas is zonder veel werk te doen. De alfavrouwtjes eindbaas. Dat ben je namelijk nooit. Hoe zou je je dat voorstellen? Een Übersecretaresse?

Als je dat al hebt  bereikt, de ultieme status van übervrouwtje, de Maria Sharapova. Dan kan dat tien jaar goed gaan, als je als bloedmooie tennister tenminste alleen maar slablaadjes eet en de marathon loopt. Ze waarderen je dan nog steeds echt alleen om je uiterlijk, al heb je de beste tennisprestaties ooit neergezet. Echt hoor, moderne mannen, twintigers, hipsters, de minst macho sukkels op aarde, zelf te lelijk voor woorden, die kijken op Maria Sharapova neer. “Met haar zou ik weleens een beschuitje willen eten.” “Ja, maar tieten heeft ze niet echt.” En als lelijke vrouw die volledig genegeerd wordt, hoor je die onzin dus elke dag.

Dat is dan nog steeds niet echt een hoog aanzien wat je als Sharapova zijnde krijgt, maar stel dat je dit toch wil bereiken. Dat houd je tien jaar vol en dan… word je gedumpt voor een dommere vrouw, die minder rimpels heeft en je in alles naar de kroon steekt, alleen al omdat ze tien jaar jonger is. Zoals bijvoorbeeld Jennifer Aniston gebeurt. Er zijn altijd wel vrouwen die beter de marathon kunnen lopen, nog minder vetmakende slaatjes eten. Of gewoon aardiger zijn. Of jonger. De eisen zijn gewoon te hoog. Je kan alles bereikt hebben maar dan is het nog helemaal niet leuk.

Kortom, een verstandige vrouw laat gewoon haar snor staan. Toch tenminste net zo lang tot dat hipsters zich gaan scheren.

 

3 thoughts on “Een echte man is vies, lui en grof

  • februari 11, 2017 om 2:34 am
   Permalink

   Hoor ik daar een slachtofferrol 😉
   Als dat RTLZ marketing een “echte man” is dan zou ik de ambitie ook opgeven. 🙂

Reacties zijn gesloten.

Translate »
×
%d bloggers liken dit: