Het nut van genade

Boeven houden er hun eigen logica op na. Dat is natuurlijk een domme en/of valse logica anders waren ze geen boef. Wij buitenstaander brave burgers denken nogal eens dat boeven stoer zijn en voor de duvel niet bang. Dat is niet zo. Boeven zijn ook mensen. En mensen zijn bang.

Ieder mens is bang als hij iets doet wat hij weet dat niet mag en als je jezelf zo in de nesten werkt dat er een kleine kans is dat je het niet overleeft, dan is iedereen schijtbang. Boeven ook. Je zal maar in iemand anders zijn huis staan en een hond horen. Of een bewoner. Je loopt al op je hoede. Je hebt al alles gecheckt. Tegen de lamp lopen kan echt niet. Dalijk gaat het alarm.
Of je bent bang voor je maat, want je hebt samen met hem de buit verdeeld en je weet niet meer of je m nog kan vertrouwen nu hij weet of denkt dat je geld hebt. Ja, als boef kun je niet naar de politie. Of je bent bang voor je ouders, dat ze er achter komen dat je al die criminele waar onder je bed hebt liggen. Of je bent bang voor een andere boef, die je neerschiet omdat hij bang is dat jij hem neerschiet. En dictators zijn vreselijk bang voor iedereen die in de weg staat.

Als mensen bang zijn, dan kunnen ze niet meer zo goed nadenken. Dat hebben alle mensen en boeven dus ook. Ze gaan dan in dezelfde vecht/vlucht modus die alle andere mensen ook hebben. Dan doen ze domme dingen, net als wij gewone mensen. Alleen zijn boeven nogal eens tot de tanden toe gewapend en als zij dan domme dingen doen dan is dat heel wat schadelijker dan als wij normale keurige mensen onze echtgenoot een lel verkopen met een prei omdat hij ons heeft laten schrikken.

Alleen al hierin heeft genade heel erg veel nut en zin. Stel een boef wordt achterna gezeten door de politie en dat overleeft hij sowieso niet. Dan schiet hij meteen iedereen die hij op de vlucht tegen komt en in de weg staat, dood. Dat dit zo is, merkte ik voor het eerst toen ik hoorde van een Amerikaanse boef, die voor het bezit van drugs, zogezegd niet eens het zijne, zou kunnen worden opgepakt en daarbij op de vlucht sloeg. Hij sloeg op de vlucht, omdat hij al eens eerder was gepakt met drugs.

Dat leidde meteen tot aandacht van de politie. Hij greep het eerste vast wat hij vond om zich af te weren en dat was een schroevendraaier. Dat is dus een slag of steekwapen aldaar, en zo heb je al meteen 2 offenses en bij three strikes ben je out en voor jaren in de gevangenis. Want in Texas kent men geen genade. Om een delict waar je in Nederland hoogstens een schop onder je kont had gekregen. Door de zwaarte van de straf, wordt de mate waarin dieven van zich afslaan erger. Ook loopt de misdaad in ernst op. Een kwajongensstreek kan zo uitgroeien tot een strafblad van enorme proporties.

Nu, wat is de functie van genade. Maatschappelijk gezien is Texas er in alle opzichten slechter bij af. Nu moet je de gevangenis van zo’n marihuanaroker voor de komende jaren betalen. Scholing loopt hij hierdoor mis, wat een gemis aan jaren investering in vooropleiding betekent, maar ook dat je een lasser of monteur kwijt raakt, die je nog goed had kunnen gebruiken en die belasting had kunnen betalen in de tussentijd. Maar iemand die weet dat hij voor het bezit van marihuana kan worden gepakt, kan bijvoorbeeld op de vlucht slaan, hierom een auto stelen, veel te hard wegrijden, achterna gezeten worden door auto’s en helikopters, een jong gezin doodrijden en dan pas gepakt worden. Terwijl als je hem nu van tevoren meer genadig was geweest, hij naar alle waarschijnlijkheid sowieso niet op de vlucht was geslagen.

Of neem nu Iran. Dat zal een mooi land zijn dat erg om toeristen zit te springen. Niemand gaat erheen want als je niet vermoord wordt als fietstoerist, dan word je wel opgehangen door een van die ayalollies daar. Je krijgt daar nogal snel de doodstraf en dan word je opgehangen, bijvoorbeeld omdat je een vrouw bent met een grote mond. Dat risico kan ik echt niet nemen. Ik kan daar echt niet heen.

Eigenlijk kunnen Iraanse vrouwen dat risico ook niet nemen, je kan om elke reden wel worden opgehangen. Bijvoorbeeld omdat je helpt met het vinden van huisvesting voor vrouwen die door hun man geslagen worden. Mag dat ook al niet. Maar ja, wat als je er al bént. Ze kunnen toch niet allemaal weg. Nou blijken er erg veel vrouwen te zijn met een grote mond, dus de preventieve werking die er van dat ophangen uitgaat, is toch echt minimaal. Maar als je niet weet wat je nu weer niet mag doen dan helpt heel die doodstraf al helemaal niet. Het maakt het er alleen heel bruut en ongezellig op. En vol met vliegen.

Genade heeft een functie. Het heeft als doel angst wegnemen. Dat werkt preventief de-escalerend. Of je nu een regime bent, dat voor de keus staat om mensen voor marihuana op straat te schoppen of in de gevangenis. Of dat je nu een zelfstandig opererende crimineel bent en voor de keus staat om een getuige te laten voor wat hij is of overhoop te schieten. Als je zelf besluit te schieten, en je schiet mis, dan is er ook niets aan vriendelijkheid meer over, dat er aan in de weg staat dat hij datzelfde bij jou zal doen als hij de kans krijgt. 

Het zijn allemaal angstbeslissingen. En voor al die beslissingen geldt dat angst een slechte raadgever is. Daar moet je het dus niet op laten aankomen. Beter is het om angst voor te zijn, om de vijand recht in de ogen aan te kijken en genade te schenken. Zodat een ander genade krijgt. Zodat jou genade wordt geschonken. Dat komt later altijd van pas.

 

 

Editor’s note:

in the Engllish translation Mercy is translated with Grace. Then this article does not make sense at all. It is about Mercy and the use of Mercy. No forgiveness No Mercy is an ineffective mentality, that destroys a lot. It does not change villains, it makes them give up and make everything worse, because they will take down with them whomever they please in their fall.

 

Translate »
×
%d bloggers liken dit: