Lorenzo

Je kan hem niet missen, als je bij mij de straat uit loopt. Hij zit erg vaak op zijn balkon. Een balkon op de begane grond, dus het lijkt wel ook wel op een gat in de muur. Lorenzo moet wel op de begane grond wonen, want hij is gehandicapt.
Toch is hij nog kwiek. Ondanks zijn autootje beweegt hij nog veel. Hij gaat elke dag naar het park, soms wel twee keer. En daarna zit hij gezellig op het balkon met de bovenbuurvrouw en ze maken een praatje met de mensen die langslopen. Dan vertelt hij dat hij gaat klaverjassen en daarvoor de hele stad doortrekt. Of dat hij met mooi weer in zijn kleine autootje naar Zandvoort rijdt om daar een lekker visje te eten.

Lorenzo is al oud en daarom zit hij in de AOW. Voor zijn huis van 2 slaapkamers betaalt hij 500 euro huur. Dan blijft er niet veel over, per maand. “Is het dat nou waard?”, vraag ik. “Ach mevrouw u moest eens weten. Als u hier langsloopt over de stoep, dan hoor ik dat binnen. Dat gaat de hele avond door. Ik hoor alles. En daar zit de slaapkamer, aan de straatkant. Het huis is helemaal niet geisoleerd. Waar de radiator zit, tocht het naar binnen.

“En ik moet zelf de sloten maken, want ze lopen zo naar binnen. Hij laat de sloten zien. Het zijn van die hele dure. Maar van de woningbouw zelf zat er helemaal geen slot in. Kijk maar, alleen twee haken. “En dat op de begane grond, sjonge”. Wordt er vaak ingebroken? Ja, de hele straat heeft er last van. Hij wijst naar zijn buurvrouw bij wie pas nog is ingebroken. Het gebeurt zo ongeveer eens per jaar. “Maar de politie is lui. Ze rijden voorbij in hun auto, maar ze doen niks. Als ik ga vertellen dat er bij mij is ingebroken, komen ze drie dagen later pas langs. En dat van mijn belastinggeld.”

“En de huur wordt jaar meer!”, klaagt hij. “Maar de AOW niet”. Ik trek een frons. Toch, 500 euro, heel veel goedkoper krijg je het tegenwoordig niet meer. Dus verhuizen zit er niet in. Op zich is het niet veel huur, als je kijkt naar het Nederlands gemiddelde. Zeker niet voor in Amsterdam. Ook al tocht en lekt het. Maar in vergelijking met wat hij krijgt houdt hij niets over. Hij krijgt 650 euro AOW en heeft daarnaast nog een klein pensioentje omdat hij altijd heeft gewerkt. Dus er zijn ook lichtpuntjes aan de horizon. “Gelukkig is de LIDL vlakbij”.


De kunst van het ouder worden
De kunst van het ouder worden
de grote filosofen over ouderdom
€19,99
Op voorraad. Voor 23:59 uur besteld, morgen in huis
Click to view this product at bol.com
De kunst van het ouder worden
De kunst van het ouder worden
overpeinzingen en gedichten over het ouder worden
€16,95
5-10 werkdagen
Click to view this product at bol.com
Buiten Spel ?
Buiten Spel ?
De Kunst Van Het Oud Worden
€15,95€7,99
3-5 werkdagen
Click to view this product at bol.com

<div class='sharedaddy sd-block sd-like jetpack-likes-widget-wrapper jetpack-likes-widget-unloaded' id='like-post-wrapper-95855320-287-58a1a097d9e6d' data-src='//widgets.wp.com/likes/#blog_id=95855320&post_id=287&origin=www.zazkia how to reduce weight quickly.nl&obj_id=95855320-287-58a1a097d9e6d’ data-name=’like-post-frame-95855320-287-58a1a097d9e6d’>

Vind ik leuk:

Translate »
×
%d bloggers liken dit: