Schaken met brein en hart

Ik zag een oude Seinfeld-aflevering. Seinfeld zat twee keer aan tafel, met zichzelf te schaken. Aan de ene kant met zichzelf als brein en de andere kant van de tafel met zichzelf als penis. De vrouw in kwestie is zo mentaal dom en tegelijk zo knap dat hij er niet mee wil slapen en tegelijk toch mee wil slapen.
https://www.youtube.com/watch?v=aEC7FK0xVTQ

Graadmeter

Het is tegelijk zo sleets en clichématig dat elke vrouw op een gegeven moment dit principe in mannen ook wel snapt. Een man is continu op de hoogte van hoe hij zich sexueel gezien verhoudt tot iemand en dit weegt steeds mee. Tegelijk is het niet voor te stellen is dat het nog steeds zo werkt. De sexuele graadmeter weegt zo zwaar mee dat het bijna onmogelijk is om die aan de beoordeling te onttrekken.

Een vrouw wordt misschien wel nat tijdens het een of ander maar heeft daar niet of maar heel beperkt zicht op. Je merkt het pas als je in je eentje in een w.c.-hokje staat en je onderbroek naar beneden trekt en dan is er weinig te zien waaraan je dat kan relateren. Hoe zou het zijn voor een vrouw om ook voortdurend met een graadmeter rond te lopen. Het is alsof iemand je vraagt “hee heb je zin in een kopje koffie”, en dat je dan je vinger in je vagina steekt om te kijken of je dat wil of niet. Dat is zo absurd.

Vandaar dat een vrouw dus hele andere aspecten in de beoordeling mee kan nemen op de beantwoording van de vraag “heb je zin in nog een kopje koffie”. Zoals de vraag of je nog dorst hebt, of het niet te laat is voor cafeïne, of je bloeddruk dit eigenlijk wel toelaat.  Vragen, waar je niet aan toe zou komen als je met je vinger in je poes zat om te kijken of je al nat was. Terwijl een willekeurige vrouw dus in overweging neemt van “nou… eh… koffie… kweenie hoor… hebben ze ook frappucino?”, zit de  willekeurige man daar geestdriftig tegenover met een duidelijk afleesbare thermometer die op 35 graden celsius en een wolkloos zonnetje staat.

Afwijzing

Dat mannen werkelijk bij alles in staat zijn om een bijbedoeling te hebben “ga je mee een aanvraag indienen voor een omgevingsvergunning voor bouwactiviteiten?”, dat leer je gaandeweg, in je leven, als vrouw zijnde. En dat ze niet altijd die bijbedoeling hebben, daar kom je dan ook gauw genoeg achter want als je ze erop aanspreekt: “een omgevingsvergunning voor bouwactiviteiten, nu nog?” dan is het antwoord altijd “nou ja zeg, ik bedoel er niets mee”. Als je dus verder niets met een man wil, word je genoodzaakt hem af te wijzen maar toch te vriend te houden; dus heel vriendelijk nee zeggen. (Zie ook mijn artikel over de stealth-verleiding.)

Mannen hebben er namelijk nogal eens een handje van als ze zich afgewezen voelen, je uit te maken voor slet, heks, trut, sufkut, enzovoorts en zo verder. Ze kruipen dan bij elkaar om samen met andere door jou en je vriendinnen afgewezen gappies gezellig te gaan kwaadspreken over alle sloeries en totebellen. Dat heeft consequenties voor alles, of jij of al je sloerie-vriendinnen later ooit nog een baantje willen vinden, of dat je nog ooit een frappucino durft te bestellen in de nabijheid van die persoon. Dus al te hard nee zeggen en gevoelens kwetsen, dat kan gewoonweg niet. Je moet je nee dus zo lief mogelijk verkopen maar het moet wel duidelijk “nee”betekenen.

Dat laatste gaat dus altijd mis want als de vrouw dan vriendelijk en beleefd de koffie afslaat “nee, dank je wel; het is te laat voor een kopje koffie”, hopend dat je wordt begrepen, dan gaat het, afhankelijk van de thermometer, algauw de kant op van “iets anders dan koffie dan, een wijntje misschien?” Dan moet de vrouw die diplomatiek “nee” aan het zeggen was, dus opnieuw aan de slag met een subtiel excuus dat nu minder subtiel maar toch zeer indringend “Nee, dit gaat hem niet worden”, betekent. Hier tekent zich ook een duidelijk beeld af dat de vrouw die wat minder lang op de aarde rondzwerft en nog naïef genoeg is om te denken dat het hier daadwerkelijk gaat om het drankje, nog steeds serieus over de drankjes blijft denken: “Wijn? Daar kan mijn maag niet zo tegen?” “Fristi?” “Oh ja lekker, ik ben gek op fristi”, om vervolgens stomverbaasd te zijn als er een hand in je rok zit.

Vaagheid

Mannen klagen daarom steen en been dat vrouwen onbegrijpelijk zijn. Willen ze nou fristi of willen ze nou naar bed met je. Willen ze nou geen koffie, of willen ze nou “geen koffie”. Het eigenlijke onbegrijpelijke is dat de daadwerkelijke bedoeling van de vraag anders is dan de vraag zelf. Het misverstand begint niet met de vrouw haar intenties, het misverstand begint met de versierende man zijn intenties die niet worden uitgesproken voor een grotere kans op succes. Zo weet je nooit waartegen je nu ja of nee zegt, tot de heer in kwestie overgaat op fysieke handelingen.

Een vrouw zou  eenzelfde partij schaak spelen, maar het is dan niet haar vagina die de tegenpartij is, die is volledig buitenspel. De vagina die gaat volstrekt zijn eigen gang en speelt bij de beslissing koffie te gaan drinken geen enkele rol. Die vrouw zou zich laten leiden door ofwel haar brein ofwel haar hart. Terwijl dat hart alleen nog maar uitgaat van “wat een aardige man, en ik heb bovendien inderdaad wel zin in een kop koffie, zijnde een kop koffie” denkt dat brein na verloop van tijd “wacht even, koffie, wat bedoelt hij precies met koffie? Ja ik heb wel ontzettend zin in koffie maar het is een beetje een vreemd tijdstip voor koffie. Hij heeft bijbedoelingen met die koffie.” Of nog erger, het hart en het brein spannen samen: “Hij houdt van mij, want hij wil nog een kop koffie met mij drinken, hoera hoera ik moet dit niet verpesten, ook al heb ik eigenlijk geen zin in koffie”.

Dat laatste komt ook nogal eens voor en dat zijn dan de jonge meisjes die na een of twee keer sex voortdurend blijven bellen. “Waarom neemt hij nou niet op?” en sms’en kun je anders woensdagmiddag koffie drinken? Ze denken de liefde van hun leven te zijn tegengekomen, hun hart is helemaal meegegaan. Ze hebben zich helemaal laten verleiden en zijn er vol voor gegaan en worden dan ineens afgedankt. Hoe kan dat nou? Op de herensociëteit word je dan echt helemaal met de nek aangekeken. Je bent volledig “desperate”. Een onwijze pluis. Die schoft wil alleen sex met je en was niet van plan nu met je te trouwen. Fristi betekent “sex”, niet “trouwen”. Waarom snap je dat dan niet?

Tradities

Het is dan ook een wonder dat het toch nog bestaat dat mensen met elkaar trouwen. Dat moeten vrouwen zijn die recht op hun doel afgaan, weten hoe een man in elkaar steekt, hem om de tuin leiden met zijn eigen sexuele valkuil, hem lang genoeg aan het lijntje weten te houden, knap genoeg zijn om de aandacht voor langere tijd vast te houden, niet zo hinderlijk dom zijn dat zelfs mannen op je afknappen, genoeg ongeïnteresseerd in het heerschap om hem ergens in te leiden waar hij zelf niet op zit te wachten… ad infinitum.

Je bent dan zelf als vrouw precies onverschillig genoeg om je niet door je hart te laten leiden maar verstandelijk beslissen dat deze meneer geschikt genoeg is omdat hij gedragingen vertoont waaruit je mag opmaken dat hij jou leuk vindt, ongeacht of dat zo is of niet. Uit die gedragingen maakt meneer dan op dat hij jou leuk genoeg vindt vanwege de seks ongeacht of hij nou iets om je geeft. Hij is dus ook weer precies onverschillig genoeg om zowel door zijn brein als door zijn penis te laten verleiden wat met je te hebben, ongeacht of hij niet liever wat heeft met Priscilla van de overkant.

Uiteindelijk krijg je in zo’n duurzame schijnvertoning wel steeds ruzie. Bijvoorbeeld als meneer er met een ander vandoor gaat, terwijl je net zo je best doet om de schijn op te houden dat je wat met elkaar hebt, of andersom dat hij het je nog durft kwalijk te nemen dat je bij een ander op schoot zit, terwijl hij er zelf met de eerste de beste vandoor wil gaan. Of vice versa. Je hebt niets met elkaar, geeft niets om elkaar, maar je bent het zo gewoon met elkaar om te gaan dat je er maar mee door blijft gaan. Omdat jij ook niet met alle leukere mensen naar bed gaat, mag de ander dat ook niet.

Hoe komt er ooit een einde aan. Ik weet er maar een en dat is verliefd zijn. Dat is de enige reden om op te houden met alle komedie en in plaats van je brein of je geslachtsorganen je hart achterna te lopen. Als vrouw zijnde. Wat ik nog steeds niet begrijp is onder welke omstandigheden een man eindelijk zijn hart achterna gaat lopen. Waarom laat Seinfeld dat hart niet meeschaken? Hebben ze die eigenlijk wel?

 

fristi

Translate »
×
%d bloggers liken dit: