Shootings en Aanslagen, wat is het verschil?

fluoxetine“Nee dat gebeurt hier niet want wij hebben betere wapenwetten.”, dat is zo ongeveer wat iedere Europeaan denkt, als er een schizofrene Amerikaan een bioscoop in Virginia rent en 20 mensen dood schiet.  Of op Columbine, als meerdere jongeren afspreken in een lange regenjas gekleed te gaan en als groep de school neer te schieten.

Een of  meerdere meestal jonge daders gaan om bizarre redenen over tot het neerschieten van willekeurige anderen in hun nabije omgeving. Er zijn onduidelijke, speculerende nieuwsberichten waaruit de ernst blijkt, maar de feiten niet naar buiten komen. Headlines op CNN.  Er heerst angst onder niet-betrokkenen, dat het ook hen had kunnen overkomen als ze op woensdag naar de supermarkt waren gegaan. Vaak gaat het om jonge mensen die op de een of andere manier sociaal zijn uitgezonderd. Ze zien hun daad als een oplossing voor grote sociale/religieuze problemen.

De aanslag en shooting ontlopen elkaar niet qua slachtoffers, meestal enkele tientallen en soms meer dan dat. Een of een handvol twintigers maait tientallen willekeurige of ogenschijnlijk willekeurige omstanders neer, met een automatisch wapen. Diezelfde feiten leiden in tegenstelling tot in de Verenigde Staten, in Europese landen tot enorme consequenties. Het leger wordt erbij geroepen, de noodtoestand wordt afgekondigd. Terreureenheden ingezet. Grenzen gesloten. ME rukt uit. Groepen verwijten andere groepen. Gewone burgers spreken hun zorg niet alleen uit maar maken verwijten naar gerelateerde, minder-gerelateerde en niet-gerelateerde groeperingen. Daders zijn van een religieuze groepering en hierdoor komt elke groepering mogelijk tegenover elke andere groepering te staan. Reusachtige vredesdemonstraties. Cartoon-tekeningen. Stemmen voor andere extremistische groeperingen. Nog meer aanslagen….

De maatschappelijke ontwrichting die een losgeslagen jongere met een kalashnikov in een instabiel Europa voor elkaar kan krijgen is in vergelijking met de Verenigde Staten zo drastisch, dat er een voorbeeldfunctie van uitgaat voor andere extreme jongeren. De burgeroorlog begint met jou persoonlijk. Jij kan geschiedenis schrijven. Jij kan de held worden en alle wereldproblemen oplossen door te beginnen met het willekeurig neermaaien van iedereen van de zus en zo groepering. Dat terwijl het aantal mensen dat omkomt door aanslagen nog steeds nihil is in vergelijking met de school shootings in de Verenigde Staten. Terwijl door geen school shooting de Verenigde Staten uit elkaar dreigt te vallen is bij vergelijkbare incidenten in Europa de wereldvrede ernstig in gevaar.

Het zijn steeds dezelfde verwarde, vereenzaamde jongeren die verextremiseren. Ze kunnen misschien meer bereiken in hun carriére maar krijgen het niet daadwerkelijk voor elkaar en voelen zich geslachtofferd door maatschappelijke bewegingen. Ze zitten maar wat werkloos thuis. Zoeken op internet en vinden daar gelijkgestemden en zijn blind voor weerwoord en krijgen ook geen weerwoord in hun omgeving. Niets of niemand houdt ze tegen te radicaliseren tot dat ze daadwerkelijk met een kalashnikov beginnen te schieten. Of ze nou zelf aan de slag gaan met als voorbeeld de Texas Chainsaw Massacre of als er een salafistische opa in de woestijn de actie gecoördineerd heeft, het gaat steeds om op zichzelf in een welvarende omgeving opgegroeide, geradicaliseerde jongeren, die daadwerkelijk met bomrugzakje de metro inlopen.

Waarom gaan ze niet gewoon naar school, de krant lezen, muziek maken, sporten, andere jongeren versieren? Het is makkelijker om op de barricades te gaan klimmen voor het eeuwige strenger politieoptreden, meer blauw op straat, grenzen dicht mantra. De grenzen van Noorwegen zijn hartstikke dicht, er zijn nauwelijks andere geloofsgroeperingen, dat heeft Breivik toch niet tegengehouden. Je kan een grens wel dicht gooien maar wie zich daartoe geroepen voelt, blijft gijzelnemen, bommen maken en neerschieten.

Of dat nu een extreem rechtse neonazi is op een Noors eilandje of een extreem salafistische terrorist in Parijs. Het staat volstrekt los van islam of alles wat er bij wordt gehaald door de jongere zelf. Het laatste wat je zou moeten doen, is de geradicaliseerde jongere serieus nemen in de motieven voor zijn geweldsdreiging. Bij de verhalen van James Holmes vindt iedereen van democraat tot republikein het logisch om het gedachtegoed van deze man volledig te negeren. Maar op het moment dat er door zo’n waanzinnige gek Allahu Akbar geschreeuwd wordt, dan verdwijnt bij grote delen in de West-Europese samenleving elk gezond verstand. Uit angst.


Possibly not available
Click to view this product at bol.com
De lokroep van IS
De lokroep van IS
Syriëstrijders en (de)radicalisering
€7,90
Uiterlijk 22 juli in huis
Click to view this product at bol.com

Possibly not available
Click to view this product at bol.com
Translate »
×
%d bloggers liken dit: