Skatebaan Oosterpark niet te gebruiken vanwege gaps

DSCF0935De skatebaan in het Oosterpark is sinds de renovatie niet meer te gebruiken als skatebaan. De betonnen ramp-onderdelen sluiten niet op elkaar aan. “Het is daar zomaar neergekwakt! Daar skaten is gevaarlijk.”

“Kun je het me laten zien?” , vraag ik aan Roxer (17). Want ik heb zelf geen idee van skaten. Maar eenmaal daar aangekomen blijkt, dat zelfs ik het kan zien. De ramps zitten vol kieren, gaten en randjes. Niets sluit op elkaar aan. De ijzeren afrandjes steken in de hoogte in plaats van dat ze soepel naar het asfalt buigen.

Dat zijn gaps, zegt Roxer wijs. Dat is Engels. Roxer licht toe dat hier vroeger OPC kwam. Het skatepark stond toen nog onder de boom. Alles sloot naadloos op elkaar aan. Er waren ook klimrekken en een glijbaan. Je kon toen op de ramp liggen of erop liggen zonnen. En dan had je ook geen last van het pierebadje. Dat is nu ook allemaal weg.

DSCF0945Hij vertelt hoe hij zelf heeft gezien, hoe de bouwers de ramp met een hijskraan hebben opgetild en die te zwaar was voor de kraan. De ramp viel en brak doormidden. Kijk, zegt hij terwijl hij op een rekje wijst. “Dit is helemaal niet afgewerkt. Als je met je wiel in zo’n putje komt dan lig je op de grond. Hij duwt met zijn voet tegen het hekje en tot zijn verbazing geeft het mee. “Hier, moet je nou kijken. Hier kun je toch niet overheen grinden!”

EDSCF0933ven later komen ook Justin en zijn zusje bij ons staan. Zij zijn circa 12 en 8. Ze zijn allebei op skeelers. Justin haalt de mooiste toeren uit en skeelert over elk blok heen. Wel blijft hij inderdaad hangen op precies die oneffenheden, die Roxer al had uitgewezen. Justin wijst er zelf ook op. We kijken naar een ijzeren afgootje vanaf de ramp. Het ijzer krult een beetje op.  De hoekpunt steekt gevaarlijk uit.

“Je moet er met gevoel tegenop schaatsen want als je gewoon rechtdoor glijdt dan val je. Het kan omdat hij skeelers heeft.” Justin bevestigt dat je dit met je skateboard niet kan doen. Het zusje van Justin gaat alleen rondjes over de tennisbaan. Ze heeft het heel erg koud. Roxer demonstreert ons zijn beatbox.

 

DSCF0940 DSCF0944DSCF0942

Translate »
×
%d bloggers liken dit: