Woordeloos

Met lede ogen zie ik het gevecht van Anne Fleur tegen haar bierkaai aan. De rioolreacties die Anne Fleur krijgt, zijn dezelfde reacties als die elke vrouw krijgt als ze ergens ook maar iets zegt over zegt over wat dan ook. Ontzettend veel, vies en van mensen van wie je beter verwacht. Het is om moedeloos van te worden. Mannen zijn genadeloos slachtoffer van hun erectie en als die erectie zegt, schrijf een column over mij en Anne Fleur, dan doen ze dat ook en ze komen er ook nog mee weg.

Als mannen een vrouw die een politiek of wetenschappelijk betoog houdt, over sex gaan lastig vallen, dan kan ze niets meer. Elk verweer is zinloos. Want die mannen zijn dan “grappig”. Ik herken het van de ijzerspeciaalzaak waar ik nooit meer kom nadat ik er 20 jaar geleden een 8 en resp. een 7,5 voor mijn verschijning. Mannen die zelf zo lelijk zijn als de nacht. Zij gaan je keuren en dat mag want dat is “grappig”. Terwijl je alleen een hamer wilde aanschaffen om hun hersens mee in te slaan. Ik kom er nooit meer.

Zo zijn er nog duizenden en duizenden winkels, stoepen met mannen in groepjes, werkgevers en parken waar vrouwen niet kunnen komen. Er is geen goede manier om het tegen te gaan en daarom is er zo ontzettend veel seksisme. Seks erbij halen, berooft een vrouw van élk weerwoord. Wat je politiek of wetenschappelijk ook zei, het is niet relevant meer. Slaan kan ook niet en je wil een vieze ouwe kerel die ook in een andere gewichtsklasse zit, ook niet aanraken. Dat is vies.

Niets helpt

Wat je ook terugzegt, je bent altijd al veroordeeld. Geen grap gaat Meneer Erectie veranderen. Als je seksisme tegen jou veroordeelt en er wat van zegt, moet je je niet “aanstellen”.  Je moet je mond houden, terug de keuken in. Dat zegt er niet een, dat zeggen ze allemaal en een hoop domme koeien zeggen het mee.

Wat ook geen oplossing is, waar jonge vrouwen toch nog vaak op hopen: Terugseksisme. Holman is toch ook gewoon een lekkere geile vent met een grooooote ……………. Portemonnee………. +middelvinger. Dat is ook niet effectief.  Ten eerste niet omdat je het niet meent, omdat je vieze oude kerels net als iedereen vieze oude kerels vindt, waar je niets mee te schaften hebt. Zij weten dat ook en zij weten ook dat jij dat ook weet. Het zijn bedreigingen, die je niet waar kan maken. Daar heb je niets aan. Behalve als je er geld voor laat betalen via een dure 0900-lijn. Want dat is de tweede reden waarom het niet werkt. Omdat ze het pareren met de opmerking dat het ze nog méér opwindt. Bring it on. Wat ga je er aan doen? Als je er niet werkelijk sex mee wil hebben, hou je deze strijd niet vol. En als je dat wel hebt, al helemaal niet. Er zijn heel erg veel mannen.

Geweld is zinloos

Geweld helpt ook niet. Tenminste. Mijn geweld helpt ook niet. Als een vrouw daadwerkelijk gaat slaan, dan is dat weinig effectief. Dat is ook alleen maar “sexy”. In het bijzonder het geweld van Anne Fleur. Meneer Erectie van Holman is hier niet van onder de indruk. Ze is zo lichtgewicht dat ze niet echt pijn gaat doen. Ook een knokploeg boze vrouwen loslaten, gaat niet werken.  Dat is een grote jongensdroom.

Uitbesteden is ook zinloos. Ik dagdroom ervan een lijstje beschikbare gangster-ex-vriendjes samen te stellen, die dan een stuk zeep die keel in rammen, bij ik weet nog wel 1000000 mannen. ­Je kan ze niet allemaal afknallen ook al hebben ze het allemaal verdiend. Bovendien wil je het zelf ook niet, in de off-chance dat ze nu eindelijk het vuilnis buiten zetten. Kansloos is het ook. Ex-vriendjes ontbreekt het aan loyaliteit. In ruil voor een zak chips rammen ze dat stuk zeep weer in onze eigen keel.

Intimidatie werkt

In tegenstelling tot geweld wordt intimidatie en met name seksuele intimidatie tot nog toe juist wel wordt beloond. Mannen lachen dan om elkaar en vrouwen kunnen daar niks mee en niks aan doen. Het is de reden waarom in de zo “vrouwvriendelijke” Westerse wereld zo veel vrouwen huisvrouw zijn. Intimidatie snoert vrouwen en andere kwetsbare groepen de mond en het houdt vrouwen van de werkvloer. Een baan is niet vol te houden als iedere opmerking, ongeacht of die links of rechts is, wordt afgeserveerd met seks, alleen omdat die door een vrouw is gedaan.

Een vrouw zegt “baas, misschien moeten we sales actiever aansporen” en baas zegt “Mijnheer Erectie luistert niet meer.” Wat ga je doen? Mannen nemen het voor elkaar op, niet voor jou. Seksuele intimidatie is vrouwenhaat, verpakt als liefde. Tekenend zijn de voorbeelden van vrouwenhaat die mannen krijgen als ze zich voor hun vrouwelijke collega uitgeven. Het gaat niet over wat die vrouw zegt. Het gaat er om dat zij een vrouw is die wat zegt. Dan moet daar een “piemel in”.

Domme koeien blijven domme koeien

Vrouwonvriendelijkheid wordt vaak lacherig over gedaan, alsof dit een non-probleem is. Niet in de laatste plaats door vrouwen. Dat is een dommekoeierigheid die het probleem alleen maar verergert. Alsof het zo goed gaat in Nederland terwijl we nog steeds minder vrouwen in de politiek hebben dan in Burundi.

Dat komt doordat vrouwen massaal vrouwenhaa­­­t wegrelativeren, alsof dat allemaal maar normaal is. Ik heb me er zelf ook schuldig aan gemaakt, vrouwen af te vallen. Juist vrouwen als Anne Fleur zijn daar slachtoffer van. Ik dacht zelf ook altijd dat het “meeviel”. Het valt alleen maar mee in de zin van “Het is hier Iran niet, hoera ik word nog niet gestenigd. Als ik mooi genoeg ben mag ik de strijk van Willem Jan doen en verpleegster worden en anders kan ik altijd nog freelance columns voor de Opzij schrijven”.

Toen ik 22 was dacht ik, “het komt omdat d­­­­­e Anne Fleurs mooi zijn, dat ze de vrijheid krijgen om alle onzin te zeggen, terwijl alle intelligente vrouwen in een lelijke joggingbroek op de bank uit frustratie zakken drop leeg eten thuis.” Maar het ligt niet aan haar. Het komt niet door Anne Fleur dat Theodor Holman er een smerige column aan wijdt en daarmee wegkomt.  Mag je er wat van zeggen als ouwe lelijke kerels in landelijke kranten dagdromen over sex met meisjes van 22 ?Nee hoor, dat is grappig. Nu mannen daar ook nog eens niet zelf op aanspreekbaar zijn, wegens geen vrije wil, moeten we ons maar melden bij Meneer Erectie?

Je gaat ’t pas zien as je t doorheb

Blijkbaar moeten vrouwen ouder worden, om te zien dat ze er alles aan gedaan hebben en nog steeds niks zijn en al hun hoogopgeleide vriendinnen ook allemaal in tot ver na hun 30e bij call centers werken, terwijl ze geen kinderen of partner hebben.  Het duurt even om te zien dat je het dan nog “goed” hebt; omdat je ook vriendinnen hebt, die door hun man op straat gezet zijn met niks en een nekhernia en je ook in Iran gestenigd had kunnen worden omdat je de verkeerde kant op keek.

Pas dan lukt het om genoeg lef te hebben om te zien dat het dan echt niet meer aan vrouwen ligt. Dat de storm aan haatreacties op Anne Fleur in geen verhouding staan tot de daarvoor gedane uitingen, door Anne Fleur. Dat het niet komt door hoe Anne Fleur eruit ziet, dat het niet komt door hoe Anne Fleur is, dat het niet komt door haar naam of door haar blouse of haar mening of haar wat dan ook. Het zegt allemaal niks over Anne Fleur. Het zegt alleen iets over de hardnekkigheid waarmee Meneer Erectie serieus wordt genomen, aan tafel mag schuiven en meedebatteert. Alsof we allemaal liever praten met Meneer Erectie dan met Anne Fleur.

Zwart-Wit

Vrouwonvriendelijkheid wegrelativeren, miskent de grootschaligheid en het venijn van de omvang van de kritiek waar elke vrouw onder staat. Hoe met vrouwen wordt omgegaan, tekent een samenleving.  Een machocultuur is niet islamitisch of Turks of katholiek of protestants. Het is de slechte kant in ons allemaal. Het is dezelfde machocultuur die ook de oorzaak is van homoangst en homohaat, verheerlijking van geweld en oorlog en het wegkijken van kindermisbruik waar jonge meisjes en jongens gelijkelijk slachtoffer van zijn. Het wordt gedragen, vooral door mannen, die bang zijn voor andere mannen en daarnaast door vrouwen die achter bange, gewelddadige mannen blijven staan.

Winner takes all?

Heren, Dames: het is of-of. Met wie zit je liever in de kamer. Met Anne Fleur of met Meneer Erectie van Holman. Deze strijd valt normaal gesproken 50-50 uit in het voordeel van Meneer Erectie, die daarom elke column in elke mogelijke krant krijgt. En Anne Fleur krijgt niets. En de omgekeerde Anne Fleur: Annabel Nanninga ook niet. En Zaz ertussenin ook niet.We zijn allemaal flex-niks met flex-relaties en flex-banen omdat we ooit mogelijk babies biggen. Omdat vrouwen én mannen mannen weg laten komen met grenzeloos onfatsoen. Welke gek betaalt er voor een column van de Erectie van Holman?

Wat mannen willen, willen ze zelf ook niet. Voor hun dochter. Ze willen alles en alles is niets. Als vrouwen en mannen vrouwvriendelijkheid niet vereenzelvigen met mensvriendelijkheid, houdt het niet op. Dan blijven we hangen in de rape culture, waarin seksuele intimidatie van vrouwen normaal wordt gevonden. Dezelfde cultuur waarin mannen zo gefrustreerd zijn dat hun vrouw niks is, zichzelf haat en niks aan het inkomen bijdraagt, dat zij daarom het mens slaan en ezels en kleine kinderen verkrachten.

Gezelligheid is een keuze.

Because of You
Translate »
×
%d bloggers liken dit: