De Maatschappelijke Schade van Pitbull

Pitbull. De zanger. Hij heeft het goed voor elkaar. In elk geval in zijn clips. Of dat echt zo is, dat weten we helaas niet. Maar hij heet ook niet echt Pitbull. Dus ik heb het hier over het idéé Pitbull. Een mooie dure zonnebril, een armani pak, afschuwelijke dansmuziek, een heleboel mooie dames, die op hun beurt ook weer in dure kleren rondlopen, in dure huizen, aan het strand en het is áltijd mooi weer. Geen idee hoe dat nou kan.

Ik denk dat de wereldeconomie na een jaar op 70 op tilt slaat door dit soort ongein. Mannen in dure pakken, feestvierend, sja jongen het leven is oneerlijk, jullie mogen dansen en ik betaal het jacht, het dure hotel, de mooie villa met het zwembad, de DJ. Want ik heb alles. Het is het leven dat F. Scott Fitzgerald beschrijft in de Great Gatsby. Het is volstrekt inhoudsloos. Het gaat over niks. Het is ook niet per se leuk. Omdat het zo duidelijk inhoudsloze ongein is.

Gisteren was een vriend van mij op bezoek en die vroeg wat daar dan de maatschappelijke schade van was. Zo had ik dat nog nooit bekeken. In Euro’s kun je het niet uitdrukken. Want een Euro is niks. Dat is een systeemafspraak. Wat gebeurt er dus níet, omdat hij dat doet, wat hij doet?

In elk geval heeft hij zelf geen genoegen gehad met een baantje bij de gemeente als straatveger. En hij gaat ook niet vrijwillig de straten schoonvegen. Die straat is dus een stuk minder schoon. Heeft hij dat nou gedaan? Verder heeft hij tien mooie vrouwen een goede betrekking in de verpleging ontzegd. Nou willen die vrouwen in zijn clips waarschijnlijk zelf ook liever geld verdienen met dansen dan met verpleging. Dus ook dat kan je niet direct op zijn bord neerleggen.

Het lijkt alsof hij niemand kwaad doet. Daarom komt hij daar ook mee weg. Het is op een relatief eerlijke manier oneerlijk geld verdienen. Hij heeft toch geen banken overvallen en niemand vermoord… Dat niet, maar ondertussen gaat al het geld in de economie naar Pitbull.  Er gaat er geen geld naar de verpleging, waar we de dementerende mensen aan hun lot en de pampers overlaten. Als er al geld gaat naar de verpleging, dan gaat het naar een dure directeur daar.

Het maken van liedjes, en films doet op zichzelf niemand kwaad. Te veel geld aan de economie onttrekken, wel. Dat heeft tot gevolg dat iedereen in de samenleving op een houtje moet bijten, alleen maar omdat de Pitbulls van deze wereld er vandoor gaan met die middelen, waar wij ook in moeten betalen.

Maar ja, zou Robert Nozick zeggen: Pitbull heeft het eerlijk verdiend. Als wij allemaal ons geld aan Pitbull (zijn versie was Wilt Chamberlain) wíllen afdragen, sja. Hij heeft er dan toch hard voor gewerkt? Pitbull heeft ook op een houtje moeten bijten. Hij heeft het niet makkelijk. En geld maakt ook echt niet gelukkig, zegt hij. Geef mij je geld dan maar.

Pitbull zegt het zelf ook. Let a motherfucker knock down my castle in the sand.
=>

Translate »
×
%d bloggers liken dit: