Een pompoen: de hele maand pompoen

 

Een pompoen. Wat moet ik er nu mee doen?

Soep ok, ja die tip krijg je dan wel van de halve wereld. Maar dan is die pompoen in mijn eensgezinshuishoudentje nog láng niet op! Terwijl de linzenpompoensoep en de wortelpompoensoep en de broccolipompoensoep me inmiddels wel de neus uitkomen.

Ik ben gelukkig niet de enige. Steeds meer mensen blijken rond 31 oktober met een uitgeholde pompoen te willen zitten. Die mensen kun je betrappen op hun oranjige betacaroteengloed. Net als de wortel en ijsbeerlever bevat de pompoen een gezonde ongezonde hoeveelheid vitamine A. Al zou je willen, je kan het niet eens in een keer opeten.

Daarom hier wat tips die mijn faceboekvriendjes en ik hebben verzameld voor iedereen die inspiratieloos naar een grijnzede uitgeholde pompoen en een grote stapel uitholling zit te kijken.

1. Pompoenfriet en pompoenchips

Alles wat gefrituurd is, is lekker en dat geldt ook voor pompoen, met extra belgische mayonaise. hmmm…

2. Pompoenpoffertjes

Heel erg origineel http://www.kidsproof.nl/Gooi/blog/Gezond-en-lekker-pompoen-poffertjes

3 pompoen cupcakes

Met lollig Vlaams accent en overdadig vaak het woord bloebend. Waar kun je geen cupcake van maken, vraag ik me af.

4 pompoencurry


Hartstikke lekker bij de rijst. Vooral die zwarte pitjes die volgens mij kardemom pitjes zijn maken het helemaal af. En komijn moet je overal doorheen gooien, dat heeft de Indische keuken goed begrepen. Wel eigenaardig dat het hier niet een oranje maar een geelgroene pompoen betreft. Zelf vind ik de oranje aanzienlijk smakelijker. Van een hobbyboer heb ik begrepen dat je ze op elk willekeurig moment kan oogsten zodra ze groot genoeg zijn en dat de oranje langer houdbaar zijn en zoeter smaken.

5 pompoen pasta

Omdat rijst gewoon onwijs vervelend afwassen is. Al die rijst in dat putje. Verstoppingen van de goot. Verstopping in de afwasmachine. Overal rijst. Ellende. En dan is rijst ook nog eens ontzettend onduurzaam om te verbouwen. Neem dus maar gewoon een goede pasta. Die juffrouw in dit filmpje doet alles wel flink anders dan ik zou doen. Zo zou ik allereerst die pan waar ze der uitjes in bakt maar gewoon eens een keer weggooien. Dan zou ik mijn pasta niet zo doodkoken maar meer beetgaar en goed uit laten lekken, zodat het niet klef wordt. En die sliertjes die kun je beter niet meebakken want die sliertjes blijven sliertjes en sliertjes smaken naar haar. Naar haren in je eten. Getsie.

6 pompoen scones

Jammiedebammie. Alles met scones is goed. Er zijn zo veel recepten van dat het tijd wordt voor een Nederlands woord voor scones. Ik stel voor: Skoons. Dat klinkt als moois, in het Brabants.

7 pompoen taart

Hartstikke lekker maar ga nou niet luisteren naar die kerel en op zoek naar vieze houdbare melk. Amerikanen hebben geen verstand van melkproducten zoals wij Nederlanders. Neem gewoon heerlijke campina UHT dagmelk zoals we dat hier allemaal gedroogd aan de Chinezen verkopen. Dank u wel meneer Louis Pasteur voor de ontdekking van pasteurisatie.

8 Pompoenstampot

Ultrakort recordfilmpje voor wat je zelf kon bedenken. Als hutspot met een wortel kan, dan kan hutspot met een pompoen. Alleen noemt de rest van het land het dan ineens weer stampot. Wel zul je niet ontkomen aan de pompoen er gekookt in te doen, rauwe pompoen is nu eenmaal niet zo heel smakelijk.

9 bewaar de pitjes, was ze, droog ze en rooster ze in de pan met aanbaklaag en zonder boter, voor je eigen pompoenbrood garnering.

10 bewaar de pitjes, was ze in een badje waterstofperoxide, laag ze in een bakje met een laagje vochtig papier in de winterige koelkast, tot ze ontkiemen. Zodat je het hele volgende jaar zelfvoorzienend pompoen kan eten tot het je neus en je oren uitkomt.

pompoensoep

Translate »
×
%d bloggers liken dit: